LexDigital

Privacy by design

Privacy by design, czyli ochrona danych osobowych w fazie projektowania to zasada w myśl, której już na etapie planowania nowych procesów fizycznych, budowy i rozwoju systemów, aplikacji, stron internetowych, urządzeń oraz usług uwzględnia się sposób oraz formy ochrony danych osobowych i prywatności osób fizycznych.

Privacy by design

Privacy by design, czyli ochrona danych osobowych w fazie projektowania to zasada w myśl, której już na etapie planowania nowych procesów fizycznych, budowy i rozwoju systemów, aplikacji, stron internetowych, urządzeń oraz usług uwzględnia się sposób oraz formy ochrony danych osobowych i prywatności osób fizycznych.

Zasada privacy by design znajduje zastosowanie przy wdrażaniu praktycznie wszystkich zmian w organizacji, począwszy od procesów biznesowych i projektów fizycznych, a kończąc na modyfikacji, rozbudowaniu czy zmianie infrastruktury IT rozumianej jako urządzenia informatyczne oraz całe oprogramowanie i środowisko, w którym one pracują. W praktyce sprowadza się ona do takiego projektowania wszystkich nowych rozwiązań, aby zakres gromadzonych danych był adekwatny do celu biznesowego, podejmowane działania były zgodne z przepisami prawa z zakresu ochrony danych osobowych i innych aktów pokrewnych, a wykorzystywane narzędzia ułatwiały realizację zobowiązań organizacji jako administratora danych.

Działając zgodnie z założeniami ochrony danych osobowych w fazie projektowania, każdy administrator powinien zaplanować pracę w trzech głównych etapach:

  1. dokonanie oceny ryzyka jakim obarczone jest przetwarzanie danych w procesie przy wykorzystaniu określonych narzędzi i technologii,
  2. zaplanowanie adekwatnych do zdefiniowanego ryzyka oraz kategorii danych, ich zakresu, celu oraz kontekstu przetwarzania, organizacyjnych i technicznych środków bezpieczeństwa służących ochronie danych, w tym zapewnienie odpowiedniego sposobu działania systemów informatycznych,zabezpieczenie fizyczne budynków i pomieszczeń czy opracowanie instrukcji postępowania,
  3. określenie sposobów, a następnie zgodne z nimi monitorowanie przydatności i skuteczności stosowanych zabezpieczeń.

Stosowanie się do zasad privacy by design może przynieść administratorowi wiele wymiernych korzyści. Główną z nich jest znaczące zaoszczędzenie zasobów finansowych – zaplanowanie rozwiązań w zakresie ochrony danych osobowych na etapie planowania, pozwala na:

  • obniżenie kosztów związanych z koniecznością wprowadzonych zmian w już gotowych rozwiązaniach,
  • minimalizuje zagrożenia ponoszenia strat na skutek wstrzymania wypuszczenie produktu na rynek lub chwilowego zawieszenia jego działania.

Wśród dodatkowych zalet na pewno warto wskazać:

  • otrzymanie w pełni kompatybilnego produktu poprzez dobór a następnie testowanie funkcjonalności na wczesnych etapach prowadzenia prac rozwojowych,
  • budowanie przewagi konkurencyjnej i ochronę własnej reputacji,
  • minimalizację ryzyka wystąpienia naruszenia w zakresie ochrony danych osobowych.

Co więcej, dzięki odpowiednio zaplanowanym i wdrożonym rozwiązaniom administrator może uchronić się przed administracyjnymi karami finansowymi nakładanymi przez Urząd Ochrony Danych Osobowych. Większość kar dotychczas nałożonych przez organy nadzorcze w Unii Europejskiej wiąże się z brakiem spełnienia zasady privacy by design, czyli za niezgodności w zakresie art. 25 RODO. W Polsce najbardziej spektakularną karą finansową w wysokości blisko 3 mln zł było ukaranie sieci sklepów internetowych za stosowanie nieadekwatnych do ryzyka środków uwierzytelniania użytkowników, co w konsekwencji skutkowało wyciekiem danych i ich nieuprawnionym wykorzystaniem.

Prowadzenie projektów zgodnie z zasadą privacy by design wymaga wiedzy z zakresu ochrony danych osobowych, prawa, bezpieczeństwa informacji oraz funkcjonowania systemów informatycznych i co z tym związane zaangażowania różnego rodzaju specjalistów. Dlatego, jeżeli planujesz zmiany w swojej organizacji, zmieniasz siedzibę, wchodzisz na nowe rynki zbytu, chcesz przenieść działalność do Internetu, planujesz modernizację, rozwój lub zakup oprogramowania - zespół LexDigital pomoże Ci przeprowadzić te działania w oparciu o swoje doświadczenie i najlepsze praktyki rynkowe.

Polecane

Czy compliance officer może być inspektorem ochrony danych?

Czy compliance officer może być inspektorem ochrony danych?

25 maja 2020 roku miną 2 lata odkąd obowiązują wymogi ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych (RODO). Funkcja Inspektora Ochrony Danych (IOD) oraz jego zadania zostały dość jasno określone w rozporządzeniu i wydaje się, że po 24 miesiącach funkcjonowania RODO wszystko powinno być jasne. Skąd zatem tyle wątpliwości dotyczących łączenia stanowiska IOD z innymi obowiązkami? I czy możliwe jest łączenie funkcji IOD ze stanowiskiem compliance officera?

Popularne

Wdrożenie – dostosowanie organizacji do określonych wytycznych

Wdrożenie – dostosowanie organizacji do określonych wytycznych

Wdrożenie zasad to jeden z najważniejszych, ale i najtrudniejszych etapów koniecznych do przeprowadzenia na drodze do uzyskania zgodności z wybranymi standardami czy przepisami prawa. Ustanowione zasady musząbyćdostosowane do specyfiki organizacji, a ich wprowadzanie powinno być odpowiednio zaplanowane i musi uwzględniać wiele aspektów począwszy od ustalenia niezbędnych zasobów, a kończąc na zbudowaniu świadomości pracowników.

Konsultacje i wsparcie merytoryczne zespołu specjalistów

Konsultacje i wsparcie merytoryczne zespołu specjalistów

Każdywdrożony system jest żywy i ewoluuje wraz z rozwojem przedsiębiorstwa, wprowadzaniem kolejnych zmian w procesach czy wykorzystywanych narzędziach. Zmianom ulegająrównież wytyczne w stosunku do których wprowadzane były zmiany. Bardzo często pewne sytuacje osobom na co dzień nie zajmującymsiętematyką ochrony danych czy szeroko rozumianego bezpieczeństwa informacji sprawiają trudności, w szczególności,że wiele przepisów jest bardzo ogólnych, trudnych

Chcesz skorzystać z naszej oferty?Nie czekaj!

Wspieramy przedsiębiorców

Skontaktuj się osobiście z doradcą LexDigital - odpowiemy na nurtujące Cię pytania, zaplanujemy spotkanie, przygotujemy spersonalizowaną ofertę dopasowaną do potrzeb Twojej organizacji.

Zapraszamy do kontaktu

Informujemy, że Państwa zgoda może zostać cofnięta w dowolnym momencie przez wysłanie wiadomości e-mail na adres naszego Inspektora Ochrony Danych iod@lexdigital.pl spod adresu, którego zgoda dotyczy.

Administratorem Państwa danych osobowych jest LexDigital Sp. z o.o. z siedzibą w Poznaniu (60-363), przy ul. Grodziska 8. Wszystkie pytania i wątpliwości prosimy kierować do naszego Inspektora Ochrony Danych na adres iod@lexdigital.pl

Państwa dane przetwarzane są w celu odpowiedzi na wiadomość wysłaną za pomocą formularza kontaktowego, podjęcia na Państwa wniosek określonych działań przed zawarciem umowy lub wysłania Państwu treści marketingowych. Przysługuje Państwu prawo dostępu do danych, ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, wniesienia sprzeciwu i cofnięcia w każdym momencie udzielonej zgody bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania danych, którego dokonano na podstawie zgody przed jej wycofaniem. Masz również prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych.

Więcej informacji na temat przetwarzania danych osobowych znajdziecie Państwo w naszej Polityce prywatności.

Biofarm Fibar Group Apart Wykop.pl PhytoPharm Veolia Cuf-podatki Netguru GetHero Tesgas GPD Agency Golden Submarine Pixers Pearson UEP

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies.

Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.