LexDigital

Rozporządzenie o ochronie danych osobowych - lista artykułów

Obowiązek informacyjny i nowe klauzule zgody

Obowiązek informacyjny i nowe klauzule zgody

Zgodnie z nowym rozporządzeniem ogólnym o ochronie danych osobowych (RODO) konieczne staje się poinformowanie osoby, od której zbierane są dane (np. kandydata na pracownika) o szeregu informacji dotyczących administratora oraz o prawach przysługujących tej osobie. Niezbędne będzie również dostosowanie klauzul zgody na przetwarzanie danych osobowych, jakich należy oczekiwać od osób przesyłających CV.

RODO a Facebook

RODO a Facebook

Portale społecznościowe na stałe zagościły w naszej rzeczywistości, nie tylko internetowej - stały się naturalną częścią naszego życia. Z najpopularniejszego z nich - Facebooka, korzystają ponad dwa miliardy ludzi. Codzienna aktywność użytkowników generuje niezliczoną ilość danych, także osobowych, które powinny być zabezpieczone. Czy Facebook musi przestrzegać zasad RODO?

Nowa Ustawa o Ochronie Danych Osobowych - porównanie

Nowa Ustawa o Ochronie Danych Osobowych - porównanie

Dnia 10 maja 2018 r. sejm uchwalił nową ustawę o ochronie danych osobowych. Ma ona na celu uszczegółowienie pewnych kwestii, które w treści rozporządzenia ogólnego o ochronie danych osobowych (RODO) zostały pozostawione do uregulowania poszczególnym państwom członkowskim UE. Nowa ustawa zawiera m.in. wyszczególnienie obowiązków i kompetencji Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych.

Analiza ryzyka zgodnie z RODO

Analiza ryzyka zgodnie z RODO

Analiza ryzyka to pojęcie, które jest kluczowe z uwagi na cały system bezpieczeństwa danych osobowych. Ma ona na celu ustalenie, jakie są potencjalne zagrożenia związane z przetwarzaniem danych osobowych oraz dobranie zabezpieczeń, które będą najodpowiedniejsze dla danej organizacji. Ich wdrożenie umożliwi osiągnięcie odpowiedniego poziomu ochrony danych osobowych.

Rejestr czynności przetwarzania

Rejestr czynności przetwarzania

Jednym z obowiązków nałożonych na administratorów danych osobowych jest konieczność prowadzenia rejestru czynności przetwarzania. To podstawowy dokument, dotyczący ochrony danych osobowych w organizacji. Powinien być sporządzony przez zdecydowaną większość podmiotów, które przetwarzają dane osobowe.

Naruszenie ochrony danych osobowych

Naruszenie ochrony danych osobowych

Konsekwencje, jakie grożą za naruszenie przepisów RODO to nie tylko wielomilionowe kary pieniężne, nakładane przez organ nadzoru. Należy także pamiętać, że naruszenie ochrony danych osobowych może nieść za sobą inne skutki - obowiązek zapłacenia odszkodowania, a w ściśle określonych przypadkach może się wiązać nawet z odpowiedzialnością karną.

Tagi

Chcesz wdrożyć RODO? Nie czekaj!

Wspieramy przedsiębiorców

Nasi konsultanci rozpoczęli wdrożenia RODO już wiele miesięcy temu. jako jedni z pierwszych opracowaliśmy procedury dotyczące nowych przepisów i wdrożyliśmy je w życie. Nowe przepisy, jeśli są rzeczywiście przestrzegane, w żaden sposób nie utrudniają prowadzenia działalności Twojej firmy.

Napisz do nas

Informujemy, że Państwa zgoda może zostać cofnięta w dowolnym momencie przez wysłanie wiadomości e-mail na adres naszego IOD katarzyna.muszynska@lexdigital.pl spod adresu, którego zgoda dotyczy. Informujemy, że nie jesteście Państwo profilowani. Państwa dane nie będą przekazywane poza EOG ani udostępniane organizacjom międzynarodowym.

Zawiadamiamy, że administratorem Państwa danych osobowych podanych w powyższym formularzu jest LexDigital Sp. z o.o. z siedzibą w Poznaniu 60-351, na ulicy Zakręt 8. Wszelkie pytania i wątpliwości prosimy kierować do naszego IOD, Katarzyny Muszyńskiej na adres katarzyna.muszynska@lexdigital.pl. Państwa dane przetwarzane będą wyłącznie w celu udzielenia odpowiedzi na zapytanie zgodnie z zasadą, która głosi, że przetwarzanie danych jest zgodne z prawem jeżeli jest niezbędne w celu realizacji umowy lub przed jej zawarciem. W przypadku wyrażenia powyższej zgody, dane będą również wykorzystywane do przesyłania treści marketingowych. Pełne informacje o danych osobowych znajdziecie Państwo w naszej polityce prywatności.

Biofarm Fibar Group Apart Wykop.pl PhytoPharm Veolia Cuf-podatki Netguru GetHero Tesgas GPD Agency Golden Submarine Pixers

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies.

Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.